Zvážením určíme stáří keramiky

18.7.2009
Citace:
Casanova, E., Knowles, T.D.J., Bayliss, A. et al. Accurate compound-specific 14C dating of archaeological pottery vessels. Nature 580, 506–510 (2020). https://doi.org/10.1038/s41586-020-2178-z
Zdroj
Jeskyně Xianren v pohoří Lushan v okrese Wannian čínské provincie Jiangxi - naleziště nejstarší keramiky na světě, foto Gisling, Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 3.0

Jednoduchou metodu určení stáří předmětů z vypalovaných jílů, jako jsou cihly, dlaždice a kamenina, vyvinul vědecký tým z University of Manchester a University of Edinburgh vedený Moirou A.Wilson. Během vypálení při své výrobě ztratí předmět prakticky veškerou vodu. V okamžiku, kdy je opět vystaven působení ovzduší, začíná pomalý proces rehydratace. Čím je předmět starší, tím více vody znovu pohltí. Stačí ho velmi přesně zvážit, vyžíhat na 500 stupňů Celsia a opět zvážit. Rozdíl hmotností před a po žíhání odpovídá množství zachycené vody a je tedy úměrný jeho stáří. Metoda je zatím otestována pro předměty do 2.000 let stáří, jako jsou např. římské či středověké cihly. Jedinou nesrovnalost způsobily zjevně středověké cihly z Canterbury. Opakované testování v roce 2006 stále ukazovala na stáří 66 let. Vysvětlení se však našlo. Požáry během německých náletů za bitvy o Anglii v roce 1940 je znovu vypálily. Objevitelé nové metody se nyní snaží o rozšíření její působnosti na předměty staré až 10.000 let a zároveň zkoumají možnosti jejího využití i u porcelánu. Vzhledem k tomu, že nejstarší keramické předměty jsou přes 18.000 let staré, mají před sebou stále ještě dost práce. Doposud se stáří keramiky určovalo termoluminiscenčními metodami, vypálení a zvážení je podstatně jednodušší.

akademon.cz 29.12.2012: Čínští archeologové pod vedením prof. Wu Xiaohonga z Pekingské univerzity nalezli v jeskyni Xianren v pohoří Lushan v okrese Wannian jihočínské provincie Jiangxi střepy keramiky staré 20.000 let. Vchod od jeskyně vidíme na obrázku, foto Gisling, Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 3.0.

26.5.2020: Analytické metody dosáhly takové citlivosti, že stáří keramických nádob používaných pro přípravu jídla lze určit podle stáří organických zbytků v jejích pórech radiokarbonovou metodou. Nejprve pomocí preparativní plynové chromatografie vytáhneme molekuly kyseliny palmitové a stearové a v nich hmotovou chromatografií určíme množství izotopu 14C. Metoda dobře funguje pro posledních 8.000 let. Testování proběhla na neolitické keramice z Anatólie, střední a západní Evropy a Sahary.

 
Odeslat komentář k článku "Zvážením určíme stáří keramiky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zvážením určíme stáří keramiky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace